Uppteckning nummer NM-MNM1413

Titel: Fattigförsörjningen uppgår här …………….

Upptecknare: P. Johnsson
Meddelare: Lantmätare E. Bockman  År: 1922

Socken/stad: Attmar

Fattigförsörjningen uppgår här till 1067:12 rdr Fattighus eller anstalt för hjonens vård finnes ej, utan så snart dessa av ålder eller sjukdom ej kunna livnära sig, intogs de "på socknen", som det heter, så att de vissa dagar få uppehålla sig hos varje hemmansbrukare. Man får ofta se gamla sjukliga personer transporteras gårdarna emellan ganska långa sträckor, utan avseende på väderleken och om än fattighjonet är nära att frysa ihjäl, eller, till följd av regnväder blir alldeles genomblöt. Så snart det tillbringat sina bestämda dagar hos en skall det lika nödvändigt flyttas till en annan. För Sörfors, Grytljens och Johannesfors bruk finnes särskild fattigvård, där de fattiga ha det jämförelsevis bra.

Folkminnessamlingen Pehr Johnsson saml. VIII. Fattigvård.