Uppteckning nummer NM-SNM1416

Titel: Sägner

Upptecknare: Jonas Hjalmar Höglund

Socken/stad: Attmar

Att vidskepelse varit starkt rådande och av allmänheten tagen för verklighet, märks givetvis av de händelser, vilka än i dag så gärna berättas och gå under namnet sägner. Mångt och mycket av dessa ha dock en smula grund, fast folkets fantasi utfyllt dem ibland med ett mindre trovärt inslag.
- - -
En numera utdöd människoras vid namn jättar var säkert jorden mäktigaste folk i styrka; ty än har då ingen åtminstone gjort dem rangen stridig, - - -

För en jätte var det heller alls ingen sak att stå grensle över en å. Av nedanstående fås en någorlunda föreställning om en jättes storlek:

En jätte kom händelsevis en gång till en sjö, (Marmen) där en man med sin hustru satt och metade. Jätten blev på det högsta förvånad vid deras anblick, ty han hade aldrig för sett så små människor. Glad över sitt fynd stoppade han dem i sitt förskinn och begav sig hem. Under vägen mötte han emellertid en jättekvinna, som hörde deras jämmer och frågade, vad han bar på.

"Tja det är bara några pyren", svarade, "som jag hittet och tagit hem till leksaker åt mina barn."

Men det blev dock aldrig, ty han lät beveka sig av deras gråt och släppte dem.