Folkminnen

Uppteckning nummer NM-KNM1417



Titel: Sägner

Upptecknare: Jonas Hjalmar Höglund
Meddelare:    År: 1927

Socken/stad: Attmar 

Våra färfäder voro synnerligen vidskepliga av sig och hade sina konster vid nästan alla förehavanden av vikt för att lyckas däri samt förhindra det onda i verksamhet. Detta gällde nu icke minst en byggnads uppförande, vars tomt man allmänt köpte med att lägga en silverslant i grunden. Enligt folks tro var vittra därigenom bannlysta från stället ävensom allt annat ont. Samma metod användes ej vid en kyrkas uppsättande utan den bestod i stället av två egendomliga sätt. Detta hade egentligen sin upprinnelse genom oenighet angående platsen till den första kyrkan och användes så att säga i brist på andra rättsliga medel för sakens utförande i godo. Men då nu nämnda och följande sätt så gott som tillämpats till våra dagar, har det ändå skett av vidskepelse och får alltså skrivas på dess konto.
- - -
Det var så långt tillbaka i tiden, att man saknade kyrka. Emellertid gjorde denna sig snart gällande lite varstädes, och en socken torde redan tagit frågan till behandling. Alla sågo nödvändigheten i nämnda sak, men delade meningar funnos beträffande platsen. Slutligen enades man så tillvida, att tvenne hästar sattes för en drög = släde. Hästarna släpptes nu från ett visst ställe och fingo gå efter behag. Meningen därmed var den, att där de stannade, skulle kyrkan sättas upp. Detta blev även och dessuom på en vacker plats till allas belåtenhet.


Manuskript, bd 4, s 205-207.

Ur Nordiska museets arkiv. Uppteckningsnr: NM1417


Skriv ut  Utskrift Dela: Facebook Twitter


Information


Dessa folkminnen är nedskrivna under 1900-talets första hälft. Vi vill göra dig uppmärksam på att värderingarna hos dåtidens upptecknare skiljer sig från vår tids synsätt. En del formuleringar kan därför i dag uppfattas som stötande.

Läs mer om folkminnessamlingen



Upptäck mer


KYRKA VINTERBILD

FRILUFTSMUSEUM TORP BOSTADSHUS

STEN

Tapetprov

Gjutform

Skåp