Uppteckning nummer NM-TNM1441

Socken/stad: Borgsjö

I Grundsjön bodde finnen Per Grund, som var en mäktig trollkarl, om vilken det berättas många historier.

Borgsjö socken besvärades under Grunds tid i hög grad av vargar, men Grund åtog sig att mot en ersättning av en kappe korn vart år av varje bonde "sätta bort" vargarna. Socknen åtog sig utgiften, och sedan den dagen har ingen varg visat sig inom Borgsjö socken. Efter att många år ha betalt skatten ordentligt började bönderna komma på restlängd med vargtullen, som utgiften kallades, varför Per Grund hotade, att han skulle ställa vargarna tillbaka. Han behövde för detta ändamål ett färskt vargspår, men Per Grund var nu gammal och orkeslös samt förmådde icke företaga en resa till någon trakt, där vargarna fortfarande hade sitt tillhåll, varför det hela fick stanna vid blotta hotelsen.

Ur: S.A. Palèn: Från Gamla Haverö, Sundsvall 1945, sid. 95.