Uppteckning nummer NM-ANM1444

Upptecknare: Einar Granberg

Socken/stad: Holm

Vittren äro i regel en halv meter höga, människoliknande varelser. De äro grant klädda. Så berättas det om den s.k. kockrakäringen, en vittergumma, som ofta visade sig på gränsen mellan Holms och Stöde socknar i Medelpad, att hon var mycket vackert utstyrd. För c:a 80 år sedan visade hon sig för två personer, och det är av en dotter till en av dessa, som jag har följande skildring av henne. Hon kom den gången dragande med en hel rad helvita kor. Korna voro så stora som en get, och alla hade de en pingla om halsen. Själv var käringen mycket ful, men hennes granna kläder torde ha borttagit åtskilligt av hennes fulhet. Hon hade nämligen på huvudet en stor schalhalsduk i storrutigt rött och grönt mönster. Den var neddragen över ansiktet, så att de stickande vassa ögonen knappt kunde skönjas på var sin sida om den stora, vårtbeklädda näsan. Förklädet liknade till färg och mönster huvudduken. Vid sidan hängde den oumbärliga slitji-taskan eller som den ock kallas fämatspåsen (slitji = mald, torkad aspbark, agnmjöl och salt, som användes till fämat åt kreaturen.)

Einar Granberg: Skrock och folktro