Uppteckning nummer NM-ANM1447

Titel: En pojke som heter Bror Hjärpe, ………….

Upptecknare: Ingrid Sundling

Socken/stad: Holm

En pojke som heter Bror Hjärpe, var i skogen och högg timmer. Han hade gjort upp en eld på middagen, för han skulle väl koka kaffe, och medan han satt och väntade på pannan, kom det en gumma till honom. Hon hade en huvudduk på huvudet, knuten under hakan, och var klädd som en vanlig gumma. När hon kom till elden så sade hon: Usch vad det är kallt i dag. Så stod hon en stund och värmde sig. - Nej nu måste jag gå till de mina, sade hon, och så försvann hon mitt framför honom. Och det syntes inte till något spår efter hene i snön, men pojken blev så rädd att han låg sjuk i flera dagar. Och hon var nog en vittergumma.Det kunde inte vara någon annan som försvann så där hastigt, och när det inte syntes till några spår efter henne. Han påstod det själv åtminstone.

Nordiska Museet.Frågelista. Vittra: (Ålsta, 1929, årg, 5, sid. 13-14).