Uppteckning nummer NM-MNM1450

Titel: Mot modstulenhet.

Upptecknare: M. Johansson?

Socken/stad: Holm

Holm, Medelpad, 1896. (M.j.n..)

Christus reste öfver en hed, der mötte han en menniska, en satans wederstyggelig menniska, som har varit i min gård eller hos min häst och g(j)ort modstöld. I mitt oh Guds sons namn sätter jag dig af vägen, öfver berg och dallar skall du fara, dit ingen menska, fe eller boskap vistas; der brinner en sjö med eld och swavell. Uti malt och salt skall du få ditt mod. I genom 3 namn: Gud fader, son och helge and.

Fader wår ända till "Riket är ditt …" Läses tre gånger.

Avskrift av Nordiska museet ur signelser och besvärjelser från medeltid till nytid. Svenska landsmål och svenskt folkliv,41. Emanuel Linderholm, sid 400-401.