Uppteckning nummer NM-SNM1460

Upptecknare: Johan Nordlander

Socken/stad: Stöde

Det berättas on "en i sin rik och ansedd man samt" god smed" vid namn Bratte. "God smed" är här ej att fatta i dess nuvarande betydelse utan f a b e r, konstnär i allmenhet, i synnerhet byggmästare. Såsom sådana framtå jättarne redan i den gamla isländska literaturen, der je ju hjälpa till och med gudarne. Särskildt hafva jättarne varit behjelpliga vid kyrkobyggnader. Kristersen och Thiele anföra för Danmark många sagor derom, och för Sverige erinra vi om den af jätten Finn byggda Laurentiuskyrka i Lund.

Sv. Fornminnesfören: s Tidskr. 5 sid. 178. Sthlm. 1881-1883. Johan Nordlander: Mystiska sägner från Norrland.