Uppteckning nummer NM-SNM1461

Titel: Om man går på södra sidan om stenen ……….

Upptecknare: Erinar Granberg

Socken/stad: Stöde

Om man går på södra sidan om stenen ännu i dag djupa märken, vilka lära härleda sig från jättens fingrar.
Ett par andra jättar lära ha roat sig med att bekriga varandra med stora stenar. En jätte stod nämligen, påstår folk, vid Gårdsviken på södra sidan av Stödesjön och kastade Sten mot jätten, som hade sitt tillhåll i L o by på motsatta sidan av sjön. Denne var emellertid ej sen att från sin sida återgällda stenkastningen. På detta sätt bildades en "stenör" vid båda stränderna med var sitt kumel. Dessa kummel härröra dock ej från ett krig mellan jättra som folktron oriktigt velat tolka uppkomsten av dessa stenläggningar. De äro ingenting mer och ingenting mindre än gravhögar. De på norra sidan av Stödesjön vet man med säkerhet vara en av Stöde sockens första invånares grav. Brattesgraven, som dock ännu väntar på sin undersök och utgrävning.

Nordiska museet. Från Norrlands förtider.