Uppteckning nummer NM-SNM1463

Titel: Jättarne.

Socken/stad: Stöde

En i sin tid rik och ansedd man samt god smed" vid namn Bratte, bodde på Brattås. En i sitt kön lika betydelig gumma, benämnd L u c i a, har suttit gent emot Brattås i det fordom uppröjda, nu skoglupna L u c i a böle. Hon är ryktbar af en inbördes gästning någon gång om året, henne och en gumma emellan, boende i Vi-byn iTuna socken, något öfver 4 milars reser. I sagan förtäljes, att Lucia bar med sig kött af en hel elg, när hon gick att gästa gumman, som skall hetat W i j; hvaremot den andra bar förskötet fullt med stora laxar, när hon gick hit (allt sammans på hjeltinnors vis) att byta mat och välviljoghet inbördes. Eljest, sägas både Bratte och Lucia hafva kört med elgar. (Här föreligger tydligen samma saga som om Starkad och Bol, ehuru lokaliserad på annat ställe.)

Sv. Fornminnesfören: s Tidskr. 5 sid. 176. Sthlm. 1881-1882. Johan Nordlander Myustiska sägner från Norrland. (Uti en handskrifven beskrifning öfver Stöde sn. Förf. av kommin. M.N. Nordenstam, 1769.)