Titel: Den dödes "förridare

Meddelare: Folkskolelärare Johan Emanuel Flodström  År: 1918

Socken/stad: Resele  By/kvarter: Holme

Som barn hörde jag berättas följande händelse, som skall ha inträffat här i socknen: En person kom och körde ett hölass efter landsvägen. Utan synlig anledning vek hästen på sidan om vägen. Körkarlen försökte få honom in på vägen igen, men hästen satte sig på tvären och lydde icke. Det uppstod en sådan kamp mellan häst och körkarl, att lasset välte. I detsamma fick mannen se ett likfölje eller, som man säger, en "likskära" komma. Man har sagt mig, att likasom "bröllopsskäran" förr i tiden hade sin för-ridare, som skulle se till, att vägen var fri för brudföljet, så har också "likskäran" sin förridare, men denne är OSYNLIG - alltså en ande.

Anm.
Samma uppgift, alltigenom lika, har jag sedan erhållit av ett par äldre personer. L.Jn.