Titel: Enligt en sägen skall en sten som står …………….

Upptecknare: Bertil Thunström

Socken/stad: Stöde

Enligt en sägen skall en sten som står i Höstackmyran i Nedansjö i Stöde ha tillkommit på följande sätt. Det var i Slåttertiden, höet var slaget, och det hade varit mycket vackert väder. Det var nu lördagskväll och man måste göra helg; man måste gå ifrån allt hö som låg på marken. Det såg ut som om det skulle bli regn, och därför gick slåtterfolket dit på söndagen och stackade höet. Så blev det höst, då skulle man fara dit efter hö. Men vad var det man fick se? Jo där stacken hade stått var nu i stället en stor sten. Detta var ett straff för att de hade arbetat på söndagen.

Avskrift av Nordiska museet ur från gamla tider. Sägner.(Ålsta, 1931,årg.7, sid. 26-27).