Uppteckning nummer NM-TNM1492

Upptecknare: Richard Gothe

Socken/stad: Stöde

Att förmågan att kunna se fördolda saker i förväg kunde vara medfödd fremgår av ett exempel från Stöde socken i Medelpad. Så sent som 1748 förde till visitatio classica i Tuna, Attmar och Stöde en 15-årig finngosse, Lars Thomasson från Ulfsjön i Stöde finnmark. Denne har anlitats av folk långväg ifrån, ända från Oviken i Jämtland och även i grannsocknarna Torp och Borgsjö hade man sökt honom för sjukdomar. Nu var en hustru åtalad för att ha sökt hjälp hos en s.k. visman, och i föreliggande fall tycks detta vara den nämnde finngossen. Pojken kan ej annat än sitt finska modersmål, varför tolk måste användas, Lars Thomassons broder är närvarande och vittnar, att förmågan hos hans bror att "under tiden kunna meddela bot, samt underrättelse uthj som åstundar", bestämt måste vara medfödd. Så hade Lars för en tid sedan förutsagt en eldsåda i Delsbo kyrka, som sedermera också timade. Visitator lät uppläsa k.m:ts brev till konsistorierna av den 17 jan. 1722, något mera kunde man sig ej mot gossen företaga, heter det.

Nordiska museet. Frågelista. Från trolldomstro till kristendom, sid. 45. Stockholm 1943.