Uppteckning nummer NM-MNM1494

Titel: Några kvinnor i Norrlering …………….

Socken/stad: Torp

Några kvinnor i Norrlering voro på hemväg från Knutnäset sent en afton för många år sedan. Då de kommo i närheten av Johan Arvid Olssons gård (Norrleringen), fingo de se ett brinnande ljus i ett fönster. Ljuset liksom sänktes ner utefter väggen och försvann. I samm rum dog en liten flicka några dagar efteråt. (Acc.72)

En kvinna i Gullgård såg (för omkring 25 år sedan) ett liktåg komma från landsvägen in på Jon-Lars-gården i Övergård. Då liktåget kommit in på gården, vändes hästarna åt öster och for samma väg tillbaka. Hon omtalade, vad hon sett, och tillade, att det snart skulle bli lik i Jon-Lars-gården. Tre veckor därefter dog Jon-Lars-mor. Vid hennes dödsfärd var hästarnas antal och liktåget för övrigt i likhet med det, som kvinnan beskrivit. (Acc. 73)

En arbetare i Djupröra var sent en höstafton på hemväg från arbetet. Han fick då se ett ljus brinna ute på den nyss tillfrusna Holmsjön. Detta förundrade honom mycket. - Åtta dagar därefter drunknade hans granne just på den plats, där ljuset varit synligt. (Acc.74)

Torps Hembygdsförenings Folkminnesuppteckningar. I Torps socken, Årsbok nr 3, 1935, s 60-70.