Uppteckning nummer NM-TNM1500

Titel: Trollkarlen inför slutet.

Socken/stad: Torp

En namngiven person i Torp, som mycket hållit på med sådana här saker, och som kommit så långt, att han ständigt var omgiven av "småsvartingar", de där uträttade alla hans befallningar, ville på gamla dar bli av med anhanget, för det var inte roligt att dö med ett sådant sällskap omkring sig. Till den ändan slog han sig på gudeligheten på rama skarpen, men det ville inte gå att bli kvitt andarna, oaktat han kostade ut hela 30 riksdaler för Fjellstedts bibel i tre band och studerade de böckerna med iver och besked. De svarta tjänsteandarna "låg å" uppefter honom lika besatt. I sin förtvivland gav han sig nu ilag med baptisterna och lät döpa sig om, "men då kunde småsvartingarna inte stå ut med honom längre. De tyckte, att han började bli alldeles för jävli ". Så slutades denna berättelse av min gamla troskyldige meddelare, som för övrigt hade ett horn i sidan till baptisterna, för att de "gett sig till att vräka ner sig" i en av hans fisketjärnar, som därigenom blivit alldeles odyglig att fiska i, efter vad han själv påstod och nog fullt och fast trodde.

Torps socken. Årsbok nr 6, 1951, s 20-21. Sägner från Torp om trollkunniga och deras bedrifter. Med stöd av anteckningar, gjorda i bygden för Nord. Museets räkning år 1908.