Titel: "Bjeran"

Meddelare: Torpare Esaias Ödberg  År: 1917

Socken/stad: Grundsunda  By/kvarter: Öden

"Bjeran" tillverkas av "vadmalsefsing" sm man knyter samman och nystar ihop till ett nystan. I detta skall det finnas ett hål från ytan och in till medelpunkten. På detta nystan skall man arbeta tre torsdagsnätter å rad och nystningen skall ske "ansjösch". Då man har nystanet färdigt, eldar man upp antingen bakugnen eller ugnen i bastun., skär sig i vänstra lillfingret och tar ut tre droppar "hjärtblod", som man låter falla in i hålet i nystanet. Sist "gör man eden" och svär bort sin själ åt den onde. "Du skall för mig på jorden springa, och jag skall för dig i helvetet brinna", säger man. Så kastar man in nystanet i elden och säger, vad "bjeran" skall draga. - Här berättade gubben historien om "bjeran" som kom att dra boss och tvet. Alla, som berättar om huru bjeran tillverkades, bruka i regel komma med den historien. Den torde vara den mest spridda och allmännaste folksägen i Norrland. Den uppträder också mycket lika överallt.