Socken/stad: Torp

Vid en brasafton i november 1949 berättade fil hedersdoktor Levi Johansson om kungen i Jorm och ordföranden om allmogeliv i Medelpad på hälsingelagens tid. Dessutom förekom fiolmusik av två skolgossar. Till brasaftonen i oktober 1950 hade särskilt inbjudits föreningens byombud. Herr Gotthard Westin gav en skildring av det gamla bondeåret och Th. Lindström talade om Torps äldste skolhus, som under fyllt 100 år. Herr Anton Högerberg spelade vackra låtar.

På inbjudan av styrelsen hade Torps kommunalfullmäktige förlagt februarisammanträdet 1950 till gården. Styrelsen bjöd på kaffe och föreningens ordförande, rektor Ali Nordgren, orienterade fullmäktige om föreningens arbete.

Liksom under föregående år ha åtskilliga skolklasser besökt gården och studerat samlingarna.

För tjugonde gången i följd hälsades våren efter årsmötet 1950. Talare var kandidat Bengt Rundblom från Stockholm - den tjugonde talaren i följden. Hembygdskören sjöng som vanligt, och en brasa avbrändes på planen framför gården.

Talare vid årets valborgsmässa (1951) var kyrkoadjunkt Mårten Lindblad . Hembygdskören sjöng nya och gamla sånger, och brasa tändes, varefter kaffe serverades i gården. en anordning, som slog an. Initiativtagare och exekutörer till kaffet var S.L.K.F.

Exemplet manar till efterföljd!

För gåvor och bidrag för arbetsprestationer i alla former, för körhjälp med häst och bil, för grus till uppfartsvägen, och sist men icke minst, för det hängivna arbete våra kvinnliga medhjälpare utföra vid festerna . Husmödrar, S.L.K.F:are och S.D.U:are - för allt detta uttalar styrelse sitt och föreningen hjärtliga Tack!

Vid våra fester ha vi haft otur med vädret. Sommarfesten 1950 samlade likväl en publik på omkring 800 personer. Rektor Nordgren hälsade välkommen, och rektor Valdemar Dahlgren från Arvika talade om Hembygden och bildningsarbetet. Föreningen teateramatörer utförde i d:r David Palms regi första akten av Stridbergs Gustaf Vasa; en ensemble ur Medelpads spelmansförbund underhöll med folkmusik och Hembygdskören sjöng.

Årets sommarfest (1951) gynnades icke heller av vädrets makter men hade i alla fall samlat över 600 personer. Efter hälsningstal av föreningens ordförande, Gotthard Westin, höll Arvid Enwist, Sundsvall, föredrag om Kulturlandskapet Medelpad, Bergslagsmor alias fru Lydia Hedberg, berättade roliga historier, och Ljungaverks blåsorkester premiärkonserterade. Riksspelmännen Anton Högerberg och Evert Vernberg spelade tillsammans många vackra låtar. Särskild uppmärksamhet ägnades åt "Myrås-Pålle" = 87-årige Paulus Almgren i Vallsta och 11-årige Kjell Brorsson från Sörhångsta, som båda, var för sig, spelade gamla låtar med den äran. Under festen visades också en tjärdal i verksamhet, vilket tilldrog sig stort intresse.

Torps socken, Årsbok nr 6, 1951, s 61-61. Festerna. Från arbetsfältet.