Titel: I Stöde socken fanns det under 1800-talet ………….

Upptecknare: Nils Olsson

Socken/stad: Stöde  By/kvarter: Sundsvall

I Stöde socken fanns det under 1800-talet flera framstående spelmän. Den främste av dem var troligen Jöns Ersson (Spel-Jönsch) i Ede. Spel-Jöns skulle vara född 1790 och död omkr. 1860. - Det finns en otalig massa historier om Spel-Jöns, en del av den följer här.

En gång var Spel-Jöns på en marknad i Sundsvall, vid kyrkbacken mötte han två dränger från Njurunda, den ene av dem hade köpt sig en fiol som han bar under armen. Spel-Jöns började språka med dem samt talade om vem han var och frågade om han fick prova fiolen. Jodå, det fick han, de hade ju hört talas om Spel-Jöns, så nu skulle det nog bliva spela utav. Spel-Jöns tar fiolen och skulle börja att spela, men innan han satte i gång så vred han fiolen ett par varv mellan händerna och när det var gjort så tog han stråke och så klämde han till med ett kraftigt stråkdrag så att fiolbottnen sprack i två delar och lossnade från sargen. Spel-Jöns lämnade bitarna till drängen och säger: E dänne va' it na späle på. (Det där var ingenting att spela på och därmed gick han ifrån dem. Ftängarna tordes icke säga något åt Spel-Jöns de hade ju hört talas om hans trollkunnighet, så det var bara att tiga och lida.

En annan gång när Spel-Jöns var till Sundsvall så ställde han sig i ett gathörn och spelade för allt vad han var värd. Folk sprang omkring för att få se den duktige spelmannen, men det lycknades ej, när de kommo till det hörn där de tyckt att de hört honom, så hördes musiken i ett annat hörn de fick springa från hörn till hörn, men att få se honom det var omöjligt. Till slut tyckte väl Spel-Jöns att Sundsvalliterna fått nog med motion, han slutade att spela och stoppade fiolen under rocken och gick därifrån.

Spel-Jöns hade mycket kuckel för sig och underströk gärna, att han hade kontakt med hemliga makter, detta gick ibland ut över de ynglingar som skulle få lära sig spela av honom.

En gammal man på Torps Ålderdomshem berättade, år 1926, att han i 12 års åldern skulle få lära sig att spela av Spel-Jöns. Fadern åt gossen hade betalat 50 kr. i förskott till Spel-Jöns, det var hans taxa. När gossen kommer till Spel-Jöns så går denne fram till sin fiollåda och öppnar den. Där såg gossen att det låg tre förtorkade ormskinn med tillhörande huvuden samt en likaledes förtorkad människohand. Detta blev för mycket för gossen, han sprang genast på dörren och hem i förtvivlans fart, sedan kunde han ej förmås att gå till Spel-Jöns mera och några penningar fingo de ej tillbaka.

Nordiska museet.Frågelista. Nr. 113:spelmän.