Uppteckning nummer NM-SNM1513

Socken/stad: Sättna

Av sin far har Eriksson hört berättas, hur det gick till år 1808, då ryska trupper drogo genom bygden. Folket blev förskräckt och gömde sig på Löfsättsberget och Flataberget. En av dem som voro gömda på Löfsättsberget blev emellertid törstig och gick tillbaka till gården för att hämta något att dricka. Då kommo två ryska ryttare framsprängande,. Den törstige sköt den ene av dem. Den andre ryssen lyfte upp sin kamrat å sin häst. Därvid ramlade några ryska guldmynt ur den skjutnes stövelskaft. Sättna bonden klev lugnt fram och samlade upp mynten samt återvände, som om intet hänt, till skogen med sina pengar och sin dryck.

NM. Frågelista. Sättnarapsodi. Sundsvalls-Posten den 14 maj 1933.