Titel: Bränd "bjeradynga"

Meddelare: Torpare Esaias Ödberg  År: 1917

Socken/stad: Grundsunda  By/kvarter: Öden

Ol Jons gumma i Högen (+ på 1840-talet) hade "bjeran". Den for och sket överallt i byn. Hennes närmaste granne, som hette Häggström och var smed, tog en dag "bjeradynga", bar den i smedjan och lade den i härden och blåste på, så att dyngan fräste och kokade. Då blev där så förbant mycket getingar i smedjan, att han inte höll på bere sig. Men om en liten stund kom Ol Jons mora springandes med gröttvaren i handen, tittade i dörren och sa: "Hörre mytji ha je klocka, käre granne?" Sen sprang hon tillbaka utan att vänta på svar. Hon hade hållt på koka gröt och fått så bråttom, att hon inte fått tid lägga från sig tvaran. Men det syntes inte till bjeradynga mer där i gården.