Uppteckning nummer NM-MNM1528

Upptecknare: M. Johansson
Meddelare: Lantmätare J-V. Pilo  År: 1922

Socken/stad: Sättna

Fattigvården här är ordnat på så sätt, att de behövande erhålla uppehälle under ett eller flera dygn hos varje bonde, allt efter hemmanets storlek. De allmogehjon, som således är oförmögna att kunna vandra från gård till gård inhyras hos någon på församlingens bekostnad. Fattigkassan, som tillkommit genom insamling, utgör nu cirka 300 rdr., vilka dock icke på långt när förslå till fattigvårdens ordnande utan måste där bredvid rätt betydande årliga tillskott av församlingen göras, vilka bliva allt större och större i anseende därav att de behövandes antal tillväxa.

Nonafors bruk har särskild fattigvård, såväl för bruksfolket som dess underlydande hemman. De behövande erhålla av detta årliga gratialer.

FS. Pehr Johnsson, VIII, fattigvård.