Uppteckning nummer NM-ANM1552

Upptecknare: S.A Palèn

Socken/stad: Haverö

Man kunde genom att vidtaga vissa åtgärder försäkra sig om vittras bevågenhet, vilket var till stor fördel, synnerligast vid jakt och fiske, då ju vittra ägde makt över alla vilda djur. Många historier berättas om huru vittra förhjälpt en hos henne väl anskriven jägare till god lycka vid jakt och fiske, till och med tillåtit jägaren fälla vittras både "gammelhund och storoxe" (björn och älg). Men stod man på vittras "svarta lista" var det litet lönt att ägna sig åt jakt eller fiske. Då kunde man få gå dagar och veckor i skogen utan att få se ett liv, ännu mindre skjuta någonting. Vittra kunde dessutom göra en för henne misshaglig person annat ofog, bland annat förgöra bössan så att den icke dödade eller också göra villebrådet "hårt" mot kulor. En person, som var aldrig så litet jägare, visste, att det första kunde man avhjälpa genom att ladda bössan med en orm i stället för med kula. Det berättas, att den välkände björnjägaren Jonas Svensson i Nybo vid en jakt i Jämtland påträffat en björn, som vittra gjort "hård" för kulor, vilken under åratal trotsat alla jägare, huru säkra på hand de än voro. Men Svensson visste råd. Med en kula av silver fällde han björnen. I brist på silver kan man använda malm från kyrkklockorna.

Ur. S.A. Palèn: Från Gamla Haverö, Sundsvall 1945, sid. 211-212.