Uppteckning nummer NM-ANM1533

Upptecknare: E.A. Billström

Socken/stad: Sundsvall

I skogen, sjöar och byggnader finnas skogsrå, sjörå och husrå. Hurudana de se ut, vet jag icke. Jag tror icke heller att någon sett dem. Däremot har många på andra sätt erfarit deras tillvaro. Kolare erhålla ofta av dem hjälp vid milans tillsyn eller väckas vid kritiska tillfällen ur sin sömn genom deras varnande tillrop. En fjärdingsväg eller så vid pass från Sundsvall ligger en mycket fiskrik tjärn, Svarttjärn. Meta i denna tjärn lyckas dock ej för vem som helst. Man bör icke låta någon veta av, att man ämnar sig dit, och väl anländ till ort och ställe bör man gärna kasta något mynt i vattnet eller åtminstone bjuda sjöråna en pris snus. Min förnämste sagesman, kyrkvaktaren i Sundsvall, tuggar snus - det hör kanske till historiern. Underlåter man dessa och andra försiktighetsmått, som jag nu ej erinrar mig, så råkar man ut för varjehanda förtretligheter. En av de minsta är, att då man omsider får ett napp, en "skattaborre" (Triton oristatus, tror jag) flyger upp i ett träd med krok och allt.

Uppteckningar om Medelpad i Norrlands nations landsmåls- och fornminnesförenings arkiv.

Frågelista. Skrock från Medelpad.