Uppteckning nummer NM-ANM1557

Upptecknare: S.A Palèn

Socken/stad: Haverö

En gång när Karin Svensson och Erika Persson från Vallen voro fäbodpigor i Linsjövallen och de en dag vallade korna, fick Erika se en mängd kor komma fram ur skogen och blanda sig med deras kor. Då hon trodde, att korna kommo från någon främmande vall, försökte hon mota bort dem, då hon fruktade, att några av deras kor skulle följa med till den andra vallen. Karin, som icke såg några andra djur än deras, blev icke litet förvånad, när hon fick se kamraten slå, skrika och springa och för övrigt bära sig åt, som när man motar boskap. Till slut ropade Erika: "Tänker du icke hjälpa mig köra bort de främmande korna.

Ur. S.A. Palèn: från Gamla Haverö, Sundsvall 1945, sid. 209.