Titel: "Bjeran"

Meddelare: Arrendator Per Erik Jakobsson  År: 1917

Socken/stad: Trehörningsjö  By/kvarter: Kantsjö

De gamla talade mycket om "bjeran". Jag har hört flera gummor namngivas som misstänkta att ha den. Min mor påstod, att hon sett bjeran en gång i sin ungdom. Det var ett nystan, som trillade efter vägen MOT backen. - Bjeran skulle tillverkas tre torsdagskvällar å rad av "lo" undan en vadmalsväv. Man skulle hålla till därmed i bastusvalen. Varje kväll skar man sig i vänstra lillfingret och lät tre bloddropp varje gång falla i "loet". Så skulle man svära bort sig och lova ut, att man skulle brinna i helvetet för bjera, om han i stället sprang och drog grädde och smör åt en här i livet. Sedan blev det liv i honom och han drog från andra åt sin ägare.
Anm.
"Lo"=avfall ifrån väven d.v.s. korta ullstrån som nötas lös från tråden i väven. L.Jn.