Uppteckning nummer NM-ANM1559

Upptecknare: P.A Palèn

Socken/stad: Haverö

Säter by började bygga sina fäbodar på Meseberget vid den så kallade Valloken, och stensättningar efter fäbodstugorna synas ännu tydligt. Det var emellertid ingen bra plats, för just vid Valloken hade vittra sin boplats. När en av bönderna hade byggt sin stuga färdig och började med ladugården, kom en kväll en person av vitterfolket in i stugan och bad, att bonden icke skulle bygga ladugården, där han påbörjat densamma utan flytta den något, emedan besökaren och hans familj hade sin bostad rätt under den platsen, varför det ofta skulle droppa från bondens ladugård, och rätt ned på bordet hos den familj, som bodde under. Bonden lovade vittra flytta ladugården till en annan plats. Men några dagar efteråt, när han börjat på den nya platsen, kom åter en person av samma släkte som den, vilken tidigare besökt honom, och bad att bonden ännu en gång skulle flytta sin ladugård, emedan ladugården nu stod mitt i vittras utfartsväg. Men nu sade bonden ifrån. Han ansåg att det skulle vara lättare för vittra att flytta vägen än det var för honom att på nytt riva och flytta ladugården.

Det blev emellertid så oroligt på den boplatsen, att bönderna föredrogo att efter några år flytta sina fäbodar till nuvarande platsen, Gammelbodarna.

Ur. S.A.Palèn: från Gamla Haverö, Sundsvall 1945, sid. 208-209.