Uppteckning nummer NM-ANM1560

Upptecknare: P.A Palèn

Socken/stad: Haverö

När gamle bonden Ol-Mickelsgubben var ägare till ett hemman i Säter under förra hälften av 1800-talet och en höst var sysselsatt med något arbete i Gammelbodarna, fick han se en mängd vitterkor, som gick och betade på vallen. Gubben visste, att om man kastar stål över något, som vittra ägde, hade vittra icke makt att återtaga detsamma. Då han trodde att det icke skulle lyckas honom att komma korna så nära, att han skulle kunna kasta kniven över dem, sköt han ett skott över korna med laddstaken, som var av stål, i stället av kula. När det small, försvann alla korna utom den stora, granna, vitkrusiga skällkon. Gubben var icke sen att hämta den ko, som han så lätt blivit ägare till. Den hade Ol-Mickels gubben kvar i många år. Det var en mycket mjölkko, och alla hennes kalvar ärvde moderns goda egenskaper. Kor av samma släkte lära ännu finnas kvar i Säter.

Ur. S.A. Palèn: från Gamla Haverö, Sundsvall 1945, sid. 209.