Titel: "Liket började plötsligt gäspa…"

Socken/stad: Stöde  By/kvarter: Usland

Inhysesqvinnan Brita - om henne berättade en gl. minnesgod man i socknen en sällsam händelse. Hon steg upp på en stol för att öppna spjället och föll och slog sig så illa att hon "upptogs döder". Hon lades i sin egen stuga på likbordet och den tiden säges det vara gängse att man hållit vaktstuga alla nätter liket låg obegrafvet. Quin folcken formerade sig en spånstuga om nätterna under det de vakade. Efter en eller annan nat inkommo jämväl pojkar och ynglingar i sällskapet och som det då bar till stims och de kommo att stampa och stöta bordet varpå den döda låg så begynte liket gäspa och komma sig så småningom till lif igen, till de närvarande förskräckelse.

Pigan blev efterhanden sådan att hon änteligen kunde gå upp, men talade sedermera mycket illa och blev illa förvarad till sina sinnen. Dödde år 1703 och begrofs som ses här nedanföre.

Utdrag ur Stöde ministeralböcker Stöde C:I i Härnösands landsarkiv ?: Död och begravning, kapsel 3"