Titel: "Bjeran"

Meddelare: Födorådstagare Jonas Östlund  År: 1917

Socken/stad: Anundsjö  By/kvarter: Östergensjö

Det var i min barndom myckt tal om "bjeran", och vete väl den, om det inte var något otyg till. Det var så mycket av den där "bjeradynga". Då vi var på slått´n och slog, kom det sådana där "ruser" på "bréän", medan vi vilade middag och väntade på att höet skulle bli torrt, men i senare tider har vi aldrig sett till sådana. Det såg ut som en äggröra. Vi hade hört sägas, att man skall kunna förmå ägaren till bjeran att komma tillstädes, om man kokar bjeradynga i ett kärl, som det aldrig kokats i förr. Vi tog och försökte med en obegagnad fingerborg, men inte lyckades det för oss. Men i en by nol på fjället hade det sett märkvärdigt ut. På en av gårdarna där var det en stor lönn, och omkring stammen på den blev det ofta rusa i rusa. Då tog de och borrade ett håll i logväggen, stoppade in bjeradynga i detta och slog i en träpropp. Medan de höll på med detta, kom den person springandes, som de misstänkte för att ha bjäran. Han ville låna "kornkasta"(kastskoveln)
Bjeran gjordes av nio olika slag trasor, som lindades ihop till en boll. Så skulle man skära sig i vänstra lillfingret och drypa tre blodddroppar i bollen och utfästa sig att brinna för bjeran i helvetet, om han i stället sprang för ägaren här på jorden. Då blev det liv i bjeran, och han frågade efter, vad han skulle draga. Man sade då till honom att dra grädde, och så rullade han iväg och gjorde det.
I ett fäbodställe var det två "fjällpiger", som bodde i var sitt rum av samma bostuga. Det var bara väggen mellan dem. En dag höll den ena pigan på att göra bjeran, och den andra stod i sitt rum och hörde på. Då hon hunnit så långt, att hon skulle säga till, vad han skulle dra, så passade hon på, som stod och lyssnade och sade: "Skitn å dynga diti kärna". Så blev det även, så att av den bjeran hade ägaren ingen stor glädje. Denna sista berättelse hörde jag som barn.