Uppteckning nummer NM-SNM1575

Upptecknare: S.A Palèn

Socken/stad: Haverö

Första midsommardagen, Stor-Per vistades i skogen, hörde han människor närma sig, och i högsta spänning väntade han på deras ankomst, och inom kort samlades en hop högtidsklädda ungdomar omkring enslingens koja. Många av dem voro honom bekanta, och han hälsade dem alla hjärtlig välkomma. De beredde honom en stor överraskning och en glädjande sådan. Det var ett bröllopsfölje, som kommit, och de önskade, att deras forne präst skulle förrätta vigseln. De hade tagit med sig alla nödiga tillbehör och hälsade från gamla prosten, att intet hindrade, att han förrättade vigseln och att den skulle antecknas i Ragunda församlings kyrkobok. Denna blev icke den enda, han förrättade. Under de sju år, han bodde i skogen, hände det ofta, att han hade påhälsningar av folk, som önskade vigas eller få någon annan kyrklig förrättning, som kunde utföras i skogen, utförd. En julhelg, när han var bjuden till Stensjön, samlades folket från omkringliggande byar, och då de önskade att han skulle predika för dem, höll Stor-Per en både rörande och givande predikan. Liknande gudstjänster upprepades sedan vid flera tillfällen.

Ur. S.A. Palèn: från Gamla Haverö, Sundsvall 1945, sid. 156-157.