Uppteckning nummer NM-SNM1576

Upptecknare: S.A Palèn

Socken/stad: Haverö

En av våra präster under 1600-talet hade en högst ovanlig levnadshistoria bakom sig, när han tillträde befattningen som kyrkoherde i Ytterhogdal och Haverö.

Denne prästman, som för sin storleks skull erhållit namnet Stor-Per, var född i Ragunda troligen i mitten av 1500-talet och hade som bondson från spädaste barndom fått vänja sig vid lantmannens liv. Kyrkoherden i församlingen, prosten Ericus Jonä, hade tidigt uppmärksammat denne ynglings ovanliga förståndsgåvor, och genom prostens ekonomiska bidrag hade ynglingen baretts tillfälle att genomgå Trondheims seminarium och där avlägga teologisk examen samt prästvigas.

Stor-Pers första arbetsfält, sedan blivit prästvigd, skulle bli Ragunda, där han skulle tjänstgöra som adjunkt hos sin välgörare, som nu var gammal och utsliten av de mödosamma tjänsteresorna inom det stora pastoratet, som då omfattade förutom Ragunda socken socknarna Fors, Håsjö och Hellesjö.

För sin hjälpsamhet mot behövande hade prästen Ericus Jonä gjort sig mycket älskad och avhållen av församlingsborna. En gumma i Fors sade på tal om honom, att han var de haltas stav och de blindas lykta. Denne människovän skulle nu Stor-Per biträda i dennes ämbetsutövning. Det dröjde ej länge, innan Stor-Per vann såväl sin förmans fulla bevågenhet som församlingsbornas förtroende, och allt syntes ordna sig till det bästa. Men så kom olyckan.

Ur. S.A. Palèn: från Gamla Haverö, Sundsvall 1945, sid. 154.