Uppteckning nummer NM-SNM1578

Titel: Några dagar efter den sorgliga händelsen……….

Upptecknare: S.A Palèn

Socken/stad: Haverö

Några dagar efter den sorgliga händelsen begav han sig i sällskap med prostens dräng till det knappt två mil från Ragunda kyrka belägna Ångermanland. De hade av prosten försetts med all möljig utrustning, som ansågs vara behövlig för livet i vildmarken. Sedan männen passerat gränsen mellan Ångermanland och Jämtland, som då var rikgräns, stannade de å en höjdsträckning mellan tvenne myrar, som än i dag kallas Bröllopsmyren och Prästflon.

Här uppförde de en mindre koja, i vilken Stor-Per sedan hade sin hemvist i icke mindre än sju år. I skogsmarken runt omkring hans ny bostad fanns allt möjligt villebråd, varför livsmedelsförsörjningen ej vållade honom några särskilda bekymmer, då han från ungdomen väl kände till alla dåtida finesser ifråga om jakt och djurfångst samt dessutom av prosten försetts med en lodbössa med flintlås samt gott om krut, flinta och kulor. I hans utrustning fanns också tagel att göra snaror av. Stor-Per hade ett gott humör och tog livet från den ljusa sidan, ehuru han var djupt nedstämd över den sorgliga tilldragelsen i Liens by.

Ur. S.A. Palèn: från Gamla Haverö, Sundsvall 1945, sid. 155-156.