Uppteckning nummer NM-TNM1582

Upptecknare: S.A Palèn

Socken/stad: Haverö

De till Sverige invandrade finnarna medförde till det nya landet mycket av sina fäders forna tro, en kvarleva från en primitiv gudatro, som av oss med orätt kallas för vidskepelse.

Då finnarna på grund av sin isolering långt senare än vi kommo i beröring med kristendomen, kvarlevde helt naturligt den gamla tron med dess seder och bruk till en långt senare tid än hos oss. Denna "visdom" gick ut på att skydda sig och sin egendom mot mer eller mindre onda makter och att göra sig dessa bevågen för att därigenom erhålla "lycka" i sitt förehavande. Genom böner och trollmedel kunde man, ansåg finnen, vinna boskapslycka, återlycka, fiskelycka, jaktlycka, öllycka, barnalycka o.s.v.

I denna tro voro finnarna icke ensamma, den tron överensstämde fullkomligt med svenskarnas, men bönerna och trollmedlen voro andra. Det var endast språket, som lade hinder i vägen för samförstånd. Naturligtvis förekom även bland finnarna svart magi, men detta troligen i mindre utsträckning än hos svenskarna.

Åtminstone figurerade finnarna endast undantagsvis i de Sverige under 1600-talet förekommande häxprocesserna.

Det tillkom prästerna att beivra vidskepelsen, men prästerna liksom andra trodde fullt och fast på finnarnas förmåga och tvekade icke själva att vid behov anlita dem. För övrigt hade de hedniska bruken i sådan grad sammansmält med kristna, katolska religionsbegrepp, att prästen på många ställen själv ansågs nästan som trollkarl. Han kunde med sina böner förbättra årsväxten, trolla tillbaka kreatur som kommit bort, utdriva onda andar från vansinniga och besatta, fördriva spöken etc.

Ur. S.A. Palèn: från Gamla Haverö, Sundsvall 1945, sid. 92-93.