Folkminnen

Uppteckning nummer NM-TNM1582a



Titel: De till Sverige invandrade finnarna………..

Upptecknare: S.A Palèn
Meddelare:   

Socken/stad: Haverö 

De till Sverige invandrade finnarna medförde till det nya landet mycket av sina fäders forna tro, en kvarleva från en primitiv gudatro, som av oss med orätt kallas för vidskepelse.

Då finnarna på grund av sin isolering långt senare än vi kommo i beröring med kristendomen, kvarlevde helt naturligt den gamla tron med dess seder och bruk till en långt senare tid än hos oss. Denna "visdom" gick ut på att skydda sig och sin egendom mot mer eller mindre onda makter och att göra sig dessa bevågen för att därigenom erhålla "lycka" i sitt förehavande. Genom böner och trollmedel kunde man, ansåg finnen, vinna boskapslycka, återlycka, fiskelycka, jaktlycka, öllycka, barnalycka o.s.v.

I denna tro voro finnarna icke ensamma, den tron överensstämde fullkomligt med svenskarnas, men bönerna och trollmedlen voro andra. Det var endast språket, som lade hinder i vägen för samförstånd. Naturligtvis förekom även bland finnarna svart magi, men detta troligen i mindre utsträckning än hos svenskarna.

Åtminstone figurerade finnarna endast undantagsvis i de Sverige under 1600-talet förekommande häxprocesserna.

Det tillkom prästerna att beivra vidskepelsen, men prästerna liksom andra trodde fullt och fast på finnarnas förmåga och tvekade icke själva att vid behov anlita dem. För övrigt hade de hedniska bruken i sådan grad sammansmält med kristna, katolska religionsbegrepp, att prästen på många ställen själv ansågs nästan som trollkarl. Han kunde med sina böner förbättra årsväxten, trolla tillbaka kreatur som kommit bort, utdriva onda andar från vansinniga och besatta, fördriva spöken etc.


Ur. S.A. Palèn: från Gamla Haverö, Sundsvall 1945, sid. 92-93.

Ur Nordiska museets arkiv. Uppteckningsnr: NM1582


Denna uppteckning tillhör kategorierna:
Skriv ut  Utskrift Dela: Facebook Twitter


Information


Dessa folkminnen är nedskrivna under 1900-talets första hälft. Vi vill göra dig uppmärksam på att värderingarna hos dåtidens upptecknare skiljer sig från vår tids synsätt. En del formuleringar kan därför i dag uppfattas som stötande.

Läs mer om folkminnessamlingen



Upptäck mer


MANSPORTRÄTT

ARKEOLOGI GRAVFÄLT GRAVHÖG GRAVANLÄGGNING ARKEOLOGISK UNDERSÖKNING

MAN KVINNA FÄBOD HEMBYGDSGÅRD

Skaft

Vävprov

Herrskjorta