Uppteckning nummer NM-SNM1584

Titel: En annan gång berättas………….

Upptecknare: S.A Palèn

Socken/stad: Haverö

En annan gång berättas det, att när länsmannen och fjärdingsmannen kom till en gård för att göra undersökning, skulle fjärdingsmannen först gå in, och länsmannen skulle hålla vakt ute.

När fjärdingsmannen kom in, var bränningen full i gång. Fjärdingsmannen, som icke önskade någon syndares död, vände då genast, och när han kom ut till länsmannen, sade han: "Nä fan, käringa håller på få smått", varför han icke ville göra någon visitation. Länsmannen tyckte också, att de kommit mycket olägligt, och utan vidare undersökning avlägsnade sig båda.

Ur. S.A. Palèn: från Gamla Haverö, Sundsvall 1945, sid. 82.