Titel: Bjerans ägarinna

Meddelare: Torpare Johan Hellander  År: 1918

Socken/stad: Anundsjö  By/kvarter: Skalmsjön

I en gård var de utsatta för att bjeran alltid for och "dyngde" kring husen. För att få veta, vem som rådde om fantyget, tog de "bjeradynga" på en kil och drev in den i huggstabben. Det dröjde inte länge, förrän hustrun i granngården kom springandes. Hon bar "gröttvara" (grötkäppen) i handen, ty hon hade just hållit på koka gröt. Innanför dörren blev hon stående och såg rådlös ut. "Ska du komma hit och koka gröt?" frågade någon. Hon svarade: "Nej, jag skulle väl koka gröt hemma", och så sprang hon hem. Då fick de se, vem som brukade skicka bjeran på dem.