Titel: Vargar.

Upptecknare: Pehr Johnsson
Meddelare: Kantor Joh. Staaf  År: 1922

Socken/stad: Selånger

Någon björn har på flera år ej härstädes fångats; dock är det ej ovanligt att han visar sig på Huljens norra skogstrakt samt på den därtill gränsande Djupdals allmänning i Sättna. De närgångnaste och skadligaste av rovdjuren här äro vargarna. Under sträng köld genomstryka de skogarna i större och mindre hopar, göra ofta sina nattliga besök vid gårdarna där de ofta våldgästa får- och fähusen, därest ej dörrarna äro omsorgsfullt igenfästade, i vilket senare fall de utanför uppstämma serenader, som visserligen äro allt utom kärleksfulla. Ofta händer det då, att ett skott plötsligt smäller och att en eller annan av dessa skogens rovlystna djur får med livet plikta för sin oförsynta närgångenhet. Älg anträffas aldrig numera, men i vattendragen någon gång uttern. Bävern är antingen utrotad för länge sedan eller har den aldrig funnits i dessa åar, omkring vilka sällan är tyst eller människotomt.