Upptecknare: P. Jn.
Meddelare: Lantmätare Johan Staaf  År: 1922

Socken/stad: Selånger

Åkerbruket är sedan äldre tider föga förbättrat, snarare en smula försämrat. Orsaken därtill finnes i det alltmera tilltagande tidsoffrandet som ägnas åt binäringarna, synnerligen bruksskörslorna, och detta under den tid, som anses för den dyrbaraste för åkerbrukets ordentliga skötsel. Åkerjordens brukningssätt är, att densamma trädas vart annat år, nämligen den s.k. gammalåkern, dessutom upplöjas lindorna, sedan höväxten minskats, besås första året ogödslade med havre, och andra året gödslade med blandsäd, varefter de igenläggas. På ett och annat ställe utsås höfrö, för att så mycket förr erhålla höavkastning.

Vanliga sädesslag äro: korn, havre och till en del någon råg i potatis även som andra rotfrukter odlas blott till husbehov, därjämte något lin och hampa.

Folkminnessamlingen Pehr Johnssons saml. VI. Jordbruk.