Upptecknare: P. Jn.
Meddelare: Lantmätare Johan Staaf  År: 1922

Socken/stad: Selånger

Höet slås här med liar, ligger avmejat en eller annan timme, vändes sedan och torkas samt utbredes och hopsamlas slutligen i s.k. "såtor", i dels vek, ifall man befara regnväder, i små provisionella hässjor, där höet ej lider synnerligen av inträffad missgynnad väderlek, samt inköres efter föregången torkning i lador och höbodar.

Ängerna äro dels skogsbelupna, dels mossbeväxta och ofta sumpiga. Ängsmarken är nog ringa och obetydlig, i jämförelse med åkern. Ängsmarken är dessutom av så mager beskaffenhet, att största delen därav måste plöjas och gödslas, om någon avkastning skall kunna erhållas. Jordmånen är leraktig och grässlagen sådana, som kunna hänföras till hårdvallshö. Slåttermyror finnes ej.

Folkminnessamlingen Pehr Johnssons saml. VI. Jordbruk.