Uppteckning nummer NM-SNM1660

Socken/stad: Selånger

En lund och en källa i grannskapet af kyrkan, dem man ansett utvisa ett gammalt offerställe: Kungsgården eller Kungsnäs, äfven i närheten af kyrkan, "hvarest påstås, att en konung Godmund haft sin gård." Byarna Qvarnsäter, Kålstad och Hoff sägas fordom varit hit lydande. Kungsgården räknas i hälsingelagen bland Uppsala Ödes gods, och kallas Näs I Silangri. Ännu 1771 funnos här lemningar af en aflång tingshög äfvensom af murar. - Häradsh. Teet skall låtit undersöka några ättehögar vid Granlo och Högom, samt deruti funnit urner med stora ben, tänder, sporrar m.m. som han till Antiqvitets Collegium öfversändt omkring 1680."

R. Dybeck: Runa, häfte I, sid. 18. Stockholm 1842.