Uppteckning nummer NM-KNM1661

Socken/stad: Selånger

Allmogen i denna socken berättar, att i fordomtima, jettar nedslungat från bergen, i hvilke de haft sine tillhåll, stora stenar, för att kullstörta närbelägna kyrkor. I någre af dem synes tecken efter intryckte, ovanligt stora fingrar och händer; i andre åter, liknande märken efter menniskors, björnars, hästars, vargars, hundars och andra djurs fötter, hvarom allmogen har åtskillige uppgifter. Den tror nemligen, att intryckningarna härleda sig från den tid, då stenarna ännu vore mjuke, eller att, sedan vid en sådan sten, någon blifvit dödad, mördarens hand, eller spåret af det djur, som vållat döden, genom försynens skickelse, intryckts i stenen.

R. Dybeck: Runa, häfte I, sid. 15. Stockholm 1842. "Extract af Selångers Härads Tings Protocoll i Medelpad dato 684 (1684) d. 29 oct." Ransakades efter Gambla Monumenter, och Antiqviteter till följe af Kongl. Maytz Placat och hans Exell;tz Gouverneurens Högväll:ne H. Leonard Ribbings ordres - 16 sept. 684. Och befanns i Selånger en runsten öster om kyrkan öfver Sahl. H. Hindrichs graf.