Upptecknare: S.A Palèn

Socken/stad: Haverö

Den 14.11.1821 beslöt sockenstämman, att den som jagar älgdjur i januari-mars, skulle böta riksd. Lika stora böter utgå för den som under samma tid vistades i skogen med hund, bössa och skidor. Den som fått vetskap om sådan jakt och icke kungör det, böte 33 riksd. 16 sk. banco. Den som försöker hindra rannsakan, som kan utföras av en bofast man med ett vittne, skulle böta 50 riksd för alla de djur, som bevisligen äro fällde på trakten. Då jakten skedde sommartid, bestämdes böterna till 33 riksd.16 sk för hemmansägare, men 50 riksd för utavidskarlar, soldater och drängar. Dessutom böter enligt lag.

Ur. S.A. Palèn: från Gamla Haverö, Sundsvall 1945, sid. 71-72.