Titel: "Bjäran"

Meddelare: Änka Sara Brita Hellman  År: 1918

Socken/stad: Ådals-liden  By/kvarter: Moflo

Det är alldeles säkert, att bjäran finnes för jag har själv sett den. Han ser ut som ett grågarnsnystan. På ena sidan är ett litet hål på honom, och i detta synes en liten tunga röra sig, men längst inne i hålet lyser det som av glödande kol. - Den jag såg, ville ha en knappnål av mig, men jag gav honom ingen. Det var naturligen inte han själv, som talade, utan det var "en röst borti väre" - den onde förstås.
På ett ställe, där jag tjänade var vi utsatta för att bjäran for och sket överallt omkring husen. Till slut blev jag uppretad över det där och sade ut i väre: "Om du inte packar dig härifrån, så skall jag ta och bränna dig. Du har här ingenting att göra". Sen slapp vi se till bjäradynga mer där i gården.
Bjäran gjorde de på det sättet, att de nystade ihop ullgarn av nio slags färger och ställde så, att det blev ett hål i nystanet. Så skar de sig i lillfingret och lät tre bloddroppar drypa in i det där hålet. Samtidigt skulle de säga någonting, som är så styggt, att det knappast går tala om det. - De lovade, att de skulle brinna i helvetet, om bjäran ville springa för dem här på jorden. Med allt detta skulle de hållas i bastun en torsdagskväll. Sist skulle de kasta ut bjäran genom vänstra bastugluggen. Då blev det liv i honom, och han drog åt sin ägarinna det, som hon hade sagt till honom att dra. Vanligen var det "fil" (grädde).
Det var en gång en käring, som höll på göra bjäran och en annan stod och lydde på henne. Då hon skulle säga till honom, vad han skulle dra, skyndade den andre säga: "Å skit å dynga drar du!" Hon som höll på med bjäran "skatt ve" och kastade den från sig. Det blev liv i honom, och han rullade iväg och gjorde, som han blivit tillsagd.