Uppteckning nummer NM-KNM1663

Titel: Den onde.

Socken/stad: Selånger

I kärleksaffärer anlitade mången den onde, när inget annat medel hjälpte till att vinna den utvalde.

En flicka älskade en man utan att vara älskad tillbaka på grund av sin ringa härkomst. Alla hennes försök, att få honom strandade för den skull obarmhärtigt, ända till hon råkade den lede en skärtorsdagsnatt vid en korsväg då denna hennes åstundan förverkligades med hans hjälp.

Men för sin tjänst fordrade denne naturligtvis ersättning, icke nu hennes själ utan hennes första barn vid fyllda femton år eller på dess konfirmationsdag, det hon lovade honom utan en tanke på följden.

Efter någon tids äktenskap födde hon en son, som blev det enda och därför henne dubbelt kär. Snart växte gossen till och tiden för hans konfirmation nalkades, mot vilken hon såg med bävan. Hon grät nästan dag och natt, och på hans frågor efter orsaken måste hon till slut tala om förhållandet. Han blev mycket sorgsen, men gick emellertid till prästen och anhöll denne om råd och hjälp i sitt elände. Prästen lovade detta samt bad honom komma dit kvällen före konfirmationen för vidare besked i saken.

På sagda tid kom gossen och blev klockan tolv på natten visad av prästen till altarringen i kyrkan, där han skulle stå till klockan tre med en öppen bibel i händerna. Innan dess hade prästen förberett pojken på den ondes besök, vilken han skulle avfärda med att tigande räcka fram bibeln, detta om den lede kom i prästens skepnad eller i sin egen. Och knappt hade sista tolvslaget dött bort, förrän gossen fick påhälsning av honom i olika förklädnader, men pojken bestod provet och undgick sitt annars oundvikliga öde.

N.M. Manuskript, bd 4, s. 289-293.