Folkminnen

Uppteckning nummer NM-KNM1663



Titel: Den onde.

Upptecknare: Jonas Hjalmar Höglundh
Meddelare:    År: 1927

Socken/stad: Selånger 

I kärleksaffärer anlitade mången den onde, när inget annat medel hjälpte till att vinna den utvalde.

En flicka älskade en man utan att vara älskad tillbaka på grund av sin ringa härkomst. Alla hennes försök, att få honom strandade för den skull obarmhärtigt, ända till hon råkade den lede en skärtorsdagsnatt vid en korsväg då denna hennes åstundan förverkligades med hans hjälp.

Men för sin tjänst fordrade denne naturligtvis ersättning, icke nu hennes själ utan hennes första barn vid fyllda femton år eller på dess konfirmationsdag, det hon lovade honom utan en tanke på följden.

Efter någon tids äktenskap födde hon en son, som blev det enda och därför henne dubbelt kär. Snart växte gossen till och tiden för hans konfirmation nalkades, mot vilken hon såg med bävan. Hon grät nästan dag och natt, och på hans frågor efter orsaken måste hon till slut tala om förhållandet. Han blev mycket sorgsen, men gick emellertid till prästen och anhöll denne om råd och hjälp i sitt elände. Prästen lovade detta samt bad honom komma dit kvällen före konfirmationen för vidare besked i saken.

På sagda tid kom gossen och blev klockan tolv på natten visad av prästen till altarringen i kyrkan, där han skulle stå till klockan tre med en öppen bibel i händerna. Innan dess hade prästen förberett pojken på den ondes besök, vilken han skulle avfärda med att tigande räcka fram bibeln, detta om den lede kom i prästens skepnad eller i sin egen. Och knappt hade sista tolvslaget dött bort, förrän gossen fick påhälsning av honom i olika förklädnader, men pojken bestod provet och undgick sitt annars oundvikliga öde.


N.M. Manuskript, bd 4, s. 289-293.

Ur Nordiska museets arkiv. Uppteckningsnr: NM1663


Skriv ut  Utskrift Dela: Facebook Twitter


Information


Dessa folkminnen är nedskrivna under 1900-talets första hälft. Vi vill göra dig uppmärksam på att värderingarna hos dåtidens upptecknare skiljer sig från vår tids synsätt. En del formuleringar kan därför i dag uppfattas som stötande.

Läs mer om folkminnessamlingen



Upptäck mer


BOSTADSHUS MAN

JORDBRUKSBEBYGGELSE

GRUPPORTRÄTT SPECIALAFFÄR

Akvarell

Grimma

Flaska