Uppteckning nummer NM-TNM1667

Titel: Slå ut eller kraften att bota.

Upptecknare: Torvald Berg
Meddelare: Anna Örbom

Socken/stad: Selånger  By/kvarter: Selånger

Min mormor var nog lite så där klok av sej, men inte så, så att de for till henne, som de nu gör till "Månkarbogumman" i Tierp, för till henne far alla möjliga, både herrskapsfolk och andra, och en dag, inte för så värst länge sen, stod det sexton fina bilar utanför stugan, det talade en bekant till oss om för mig, för hon var dit med gubben sins skjorta och sökte för honom, så det är då sanning. Mormor min hette Anna Boström och var 79 år när hon dog, och då var jag 31 år (hon är alltså född 1796 om jag inte räknar tokigt). Vi bodde då i Selånger i Medelpad och hade mormor hos oss.

En gång var jag rysligt sjuk i bröstet och hade en så svår ängslan så att jag inte kunde sova om nätterna, men det botade mormor mig från en torsdagskväll. Hon rörde ihop nio olika saker av sånt jag själv hade rört vid först. Det var hår och naglar och lite ur nattkärlet och en bit av lintyget och så var det spiskol och skav av mina ringar och koppar- och tenn och mässingsaker. Alltihop hällde hon i en skål med vatten och tog sedan tre halmpipor och blåste ett tag med var och en i vattnet. Sedan tog mormor min med handen upp mot fönstret, och läste något som jag inte varken förstod eller hörde riktigt, för att kunna tala om, och gjorde sedan korstecknet med handen över skålen. På torsdagskvällen veckan därpå, kastade jag ut det där som var i skålen, bakom mig i en korsväg. Mormor sa strängt ifrån, att jag inte skulle titta mig om, och det gjorde jag inte heller.

Natten därpå sov jag som en stock och kände inte ett dugg i bröstet och ängslan var som bortblåst på en gång. Så nog hade mormor min kraft med sig, alltid.

Mskpt. Vol I. Sid. 1179-1180.