Titel: En gammal skrockfull käring

Meddelare: Fru Kr. Jakobsson

Socken/stad:   By/kvarter: Skortsjö

Får härmed sända några detaljer för Folkminnespristävlan vad jag härmed skriver så hände det i min barndom 40 år tillbaka i tiden, en gammal skrockfull käring, vi barn kallade henne för bjera mora, ja det sades att hon hade bjeran och den hade hon tillverkat själv, den var ett runt nystan med alla sorters färger, fick liv igenom besvärjelser till den onde. Tjänstefolket där sa hon bar gröt och mjölk varenda kväll opp på höskullen, han fick mat också, då fick hon visa honom vart hon ville, ibland skulle hon ut och göra spektakel, ibland nånting som hade nytta av. Ja hon var en fasa för barn, ibland gick hon och om kvällarna med tomma näven och mumla nå ord, då sådde hon missväxt på annans åker. Så kunde hon ha en björkbuske som var lika många kvistar på som fä i grannens ladugård, så drog hon den tre varv i kring om ovennens ladugård då vart olycka med fäkreaturen, men hon var bra i bland, hon kunde bota sjukdomar nämligen, ris å vin, m.m. jag såg på en gång, det var en pojk på 5 år som hade ris, de grävde ett hål igenom dikeskanten så tvangs han att krypa själv, för han var för tung att senda igenom men han sa, nej jäg sköm bort böxen, men han var tvungen krypa och det tillgick så hon sände och nån annan tog emot, då sa hon. Jäg sänder en valbönnen man gu hjalp utan skavank fram, då blev han bra, och den som hade vin i en handled, tog hon en yxa så högg hon hon på öms sidor om handleden, då sa hon Jäg hogg o Jä hogg, så sa passiänten, vad hogg du för slags, Jäg hogg vin borti len o ti ven, detta upprepades tre gånger, då var det bättre.
Obs. endast för redaktionen är mitt namn. Ö. A.Pr.

Socken/Stad: Saknas

Samma uppt. även under rubrik: I. Människan. A. Barnet. f. ) Sjukdomar och åkommor. 2. Botande av barnets sjukdomar och åkomomr. I. Människan. D. Sjukdomar och deras botande. 3. Signerier. V. Magi. f. ) Trollkunnigt folk och deras bedrifter. 2. ) "Viskarlar" och "kloka gummor".