Upptecknare: S.A Palèn

Socken/stad: Haverö

Ältan (riset). Ältgummornas sympatikurer bestå i udda antal ingredienser, vilka i en fingerborg, sämskskinn eller rött kläde insydda hängas tre veckor om halsen på barnet och sedan kastas i en rinnande bäck eller nedgräves. Härtill taga somliga tre slag, nämligen en levande spindel, kamfer och bävergäll, andra lägga ännu härtill dyvelsträck, björngalla, vitlök och kvicksilver och de, som mena sig vara klokast, tillsätta även grått svavel och lagerbär, smörja därjämte det sjuka barnet med lagerolja, kokad krusmynta och malörtsolja. Att lägga en varm kalvlever på sidan eller en varm limpa med stött kummin, ene- och lagerbär gräddad, gör mest detsamma.

Ur. S.A.Palèn: från Gamla Haverö, Sundsvall 1945, sid. 232. Efter läkebok, utg. 1759 av dr John J. Haarman i Åbo.