Uppteckning nummer NM-TNM1628

Titel: Endast vatten från vissa källor var……….

Upptecknare: S.A Palèn

Endast vatten från vissa källor var emellertid användbart.

Dylika källor funnos vid Kälavallen, Överturingen, Flarken och By. Man borde dock helst lämna någon betalning för det vatten, man tog ur en sådan källa. Vanligtvis kastade den, som hämtade vattnet, ett mynt i källan. Vid Erik-Larsmyren på Säter skog fanns en källa med läkekraft mot "skorven" (sår i huvudet hos barn). Tvättade man barnet flitigt med vatten från den källan, försvann skorven. Man kunde också använda "beckluva" som botemedel mot denna åkomma, men detta var en mycket smärtsam procedur.

Ur S.A. Palèn: från Gamla Haverö, Sundsvall 1945, sid. 229.