Socken/stad: Skön

Det kunde emellertid vara besvärligt nog att få låna krona. En gammal skönsbo, som kände flickornas brudkroneönskan köpte därför en silverkrona, som han lät förgylla, och skänkte den till kyrkan. Men då bestämdes det, att denna krona endast fick bäras av kyska brudar. Inträffade det att första barnet kom tidigare än lovligt, var det äkta mannens skyldighet att bekosta omförgyllning av kronan eller också skänka 2 kronor till kyrkan för samma ändamål. - Av någon anledning blev tvåkrona obligatorisk. Gamle kyrkokassören J.F. Ljuslin tröttnade emellertid på att ha med tvåkronorna i kyrkokassans bokföring och skänkte brudkronekassan, som då stigit till över 200 kr., till en mindre bemedlad brud.

Mattias Oskar Johannes Svedberg: Från gamla Skön. Del II, sid. 120-121. Sundsvall 1950.